Sfeerverslag herdenkingsweekend

SFEERVERSLAG HERDENKINGSWEEKEND

VRIJDAG 3 OKTOBER

Op vrijdag 3 oktober werd de pontonbrug officieel ingehuldigd in aanwezigheid van Hunne Majesteiten de Koning en Koningin. Binnen- en buitenlandse prominenten volgden in de trouwzaal van het stadhuis een sereen openingsprogramma. Herbert Flack, peter van het project Antwerpen ’14-’18, leidde de vredesviering in goede banen. 

Gilbert Verstraelen, Voorzitter van het Vredescentrum: “Het Vredescentrum heeft als taak enerzijds te herinneren en te herdenken en anderzijds ook een bijdrage te leveren aan een vredevolle samenleving nu en in de toekomst. Daarom staat het herdenkingsproject Antwerpen bouwt bruggen in het teken van een symbolische link tussen heden en verleden. We willen met deze brug de verbondenheid aantonen tussen mensen en culturen.”

Bart De Wever, Burgemeester van de stad Antwerpen: “Schrijver Jozef Muls schreef in zijn oorlogsdagboek een voor mij bijzonder pakkend citaat: onze gastvrouw stak mij sprakeloos een krantenbulletin toe. Antwerpen was overgegeven, de Duitsers hadden hun intrede gedaan in de stad. Ik liep naar boven; vader stond sprakeloos door het venster te turen; moeder en zuster weenden. Antwerpen was gevallen.”

Cathy Berx, Gouverneur van de provincie Antwerpen: “Vandaag is deze heraangelegde brug vooral een symbolische herdenkingsplek. Op de plaats waar in 1584, 1914 en 1944 oorlogsbruggen lagen, ligt nu een weekend lang een heuse Vredesbrug. ‘Generaties verbinden’ als triomf over het gruwelijke verleden blijft dé ultieme doelstelling van dit ambitieuze vredesproject.”

Herman Van Rompuy, Europees President: “De pontonbrug is niet de brug der zuchten zoals in Venetië, maar de brug van het leven. Als we er over lopen, moeten we denken aan al degene die 100 jaar geleden niet meer die kans kregen. De brug van het leven is een ode aan de doden van toen.”

Luk Lemmens, Eerste gedeputeerde provincie Antwerpen: “Iedereen wil er dit weekend bij zijn, terecht natuurlijk want de aanleg van deze historische brug is zonder meer uniek te noemen. Te voet de Schelde oversteken, spreekt tot de verbeelding.”

Uvejsa Pacolli, Vredesambassadrice: “Vandaag herdenken we niet enkel de Eerste Wereldoorlog, die honderd jaar geleden begon, maar ook de miljoenen vluchtelingen die vroeger en vandaag nog steeds op zoek zijn naar een nieuwe thuis. Samen met drieduizend kinderen stappen we vandaag, honderd jaar later, in de voetsporen van die vluchtelingen over de brug op de Schelde in een grote Vredesstoet.”

Vredesstoet: een brug tussen generaties

Een kleurrijke Vredesstoet van 3200 kinderen, die deelnamen aan het educatief beleefparcours, en een delegatie 100-jarigen met als eregaste Josée Heyrman (105) staken samen met het Vorstenpaar en de prominenten de pontonbrug over. Josée vluchtte als vijfjarig meisje weg over de oorspronkelijke pontonbrug in 1914. Voor haar was het een emotionele dag: “ik heb hier echt naartoe geleefd, het was een hele schone dag.” Bekijk hier de reportage van VRT.

Ook voor de deelnemende kinderen was het een hele speciale ervaring. 

“Ik vond de oversteek van de brug speciaal, omdat 100 jaar geleden de vluchtelingen ook die oversteek maakten.”

“De pontonbrug oversteken is spannend en leuk tegelijk. De brug wiebelde zelfs een beetje!”

“Het is voor mij een heel speciaal moment. Als ik later groot ben, zal ik mij herinneren dat ik de brug samen met de koning en koningin heb overgestoken.”

Bekijk hier de reportage van Ketnet over de Vredesstoet. 

Publieksopening en Urban Memorial

Op vrijdagavond 3 oktober werd de brug feestelijk geopend met het openingsspektakel “Sirènes de la Paix” van de Franstalige theatergroep “Cie Vivante Mécanique. Daarna was het de beurt aan het grote publiek en op Linkeroever begon aansluitend de eerste dansavond, gehost door Let’s Go Urban.

"Wat een belevenis.....trots en dankbaar dat onze kids dit konden meemaken!

“Vanavond een prachtig Antwerpen gezien! 1000den mensen op linker en rechteroever, vuurwerk en een mooi spektakel en dan om 20u die 18 kleine witte puntjes hand in hand met de militairen van Defensie, als eerste de brug overgelopen  om nadien mee te dansen met  Let’s Go Urban en af te sluiten met dansoptredens op muziek door heen de tijd ‪#‎wijgaangoedslapen‬‬‬‬‬‬‬- trots.

ZATERDAG 4 EN ZONDAG 5 OKTOBER

Op zaterdag en zondag trakteerden de verschillende projectpartners de bezoekers met allerlei thematische acties. Zo deelde het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen 7 000 vredesbootjes uit en leerden zo’n 10 000 mensen een mastworp knopen. Bij Provincie Antwerpen kon je kennismaken met een van de zes reizende thema-expo’s. Gazet van Antwerpen deelde 25 000 Eerste Wereldoorlog- cittA’s uit en dankzij ATV wapperden er 24 000 vredesboodschappen op Linkeroever. Meer dan 300 personen namen deel aan de verschillende stadswandelingen. The Royal British Legion schonk meer dan 95 000 poppy’s weg. Op zondagmiddag trok een uitgebreide historische militaire colonne door de binnenstad. 

Tijdens het hele weekend leefden duizenden bezoekende kinderen zich uit op het Nautische scoutseiland, hielden halt bij het Defensiedorp of ontdekten de volksspelen van vroeger. Meer dan vijftig authentiek verklede aanwezigen, lieten de regen niet aan hun hart komen en poseerden voor de camera obscura van Radio Musette. De pop-up bookstore in het thema van de Eerste Wereldoorlog was een gigantisch succes. Het poëzieparcours Hellemonden was in primeur in Antwerpen en werd door de pontongangers, passanten en ook de Koning en Koningin zeer gesmaakt.

Op drie dagen werden 10 000 Hellemonden-krantjes verdeeld met de oorlogsgedichten van de war graves waaruit WO I-gedichten weerklonken. Dichter des vaderlands, Charles Ducal, schreef speciaal voor de WO I herdenking een nieuw vredesgedicht dat tijdens het brugweekend massaal werd uitgedeeld. Het audioparcours in de voetgangerstunnel dompelde de bezoekers onder in de sfeer van de beginnende oorlogsdagen. Luca Kortenkaas beschilderde de vrachtwagen waar tijdens het weekend de theatervoorstellingen van Michael De Cock plaatsvonden.  In totaal hebben meer dan 6000 bezoekers tijdens het brugweekend de verschillende Antwerpse musea bezocht. Veel bezoekers genoten van de diverse optredens, de Albert I-bus,  en het spectaculaire uitzicht op de pontonbrug en de skyline van Antwerpen.

Een greep uit de reacties:

“Prachtig initiatief een buitengewoon en historisch weekend!”

“Onze zoon vond het, ondanks het lang wachten, de moeite waard. Hij heeft zich als koning te rijk gevoeld op de pontonbrug, vooral tussen de soldaten.”

“Mijn schoonvader zat met z'n 91 jaar in een rolstoel. Wij werden op een perfecte manier begeleid tot op het ponton. Waarna we een memorabele oversteek maakten naar linkeroever!”

“Jullie hebben een brug gebouwd tussen het verleden en het heden. Tussen oorlog en vrede. Een prachtig initiatief.”

“Bedankt voor de mooie organisatie en om de gelegenheid te scheppen dat mensen over een pontonbrug konden lopen zoals 100 jaar geleden.”

Gisterenavond op Linkeroever waren we diep onder de indruk van Hellemonden. Vandaag gaan we terug !"

 

Klik hier om het filmpje van de Defensie over de pontonbrug te bekijken.

Bekijk de foto’s, persartikels en reportages van het herdenkingsweekend.